Tips för billigare studentfirande

Våren närmar sig med stormsteg och våren innebär studenttider. Studenttiden är förmodligen en av de roligaste perioder i de flestas liv. Men det är inte bara kul, det är även väldigt dyrt.

3296806-glada-studenter

I vår tar en ny årskull studenten, men det kommer inte bli en billig historia, skriver Arbetarbladet. Många studenter har baler, studentskivor och andra fester innan själva studentdagen. Förutom det ska mössor, champagnefrukost och kläder betalas. Studentmottagningen och kläderna är ofta det som kommer kosta mest. Enligt en undersökning som Svensk Handel står bakom, kommer studenternas alla fester, prylar och kläder kosta ungefär 16 500 kronor för varje student.

Knep för en billigare student

Med tanke på att studenterna går i skolan, och de flesta inte har något typ av jobb, kan 16 500 kronor låta som en helt orimlig summa. Men det går faktiskt att spara in pengar på olika sätt. Studentmössan är en utgift som man inte kan göra så mycket åt och som kommer ligga fast för de flesta. På abcgruppen kan man hitta prisvärda studentmössor. Resten av utstyrseln som man ska ha på studentdagen kan dock bli betydligt mindre om man till exempel köper kläder och skor begagnat, eller i killarnas fall, hyr en kostym. Väska, slips, smycken och andra accessoarer kan man låna av släkt och vänner, tipsar Gefle Dagblad. Vad gäller studentmottagningen kan man hålla den hemma om det är möjligt. Man kan även se till att köpa mindre exklusiv mat och köpa alkoholfri dryck. Inbjudningarna till mottagningen kan skickas via e-post, alternativt att man tillverkar egna kort. Känner man att ekonomin kommer bli skral efter studenten, kan ett tips vara att önska sig pengar i studentpresent.

Ta tag i festen själv

Vad gäller studentskivor och fester, kan man istället för att det ska kosta skjortan, till och med tjäna en slant om man är flitig. Till att börja med är det bäst att själva kontakta den klubb eller restaurang där ni vill ha festen. Att hyra en festfixare eller gå via något eventbolag är bara onödiga pengar. Sköter man själv dekoren i lokalen och eftersläppet, sparar man här även några tusenlappar. Man bör även räkna med att sälja mindre biljetter än vad man kanske tror. De flesta går faktiskt inte på alla skivor och får man inte biljetterna sålda kan man vara tvungen att betala ur egen ficka. Läs mer.