Tips för arbetssökande

I år tar tusentals studenter sina första steg ut i vuxenvärlden mot antingen högre studier eller ut i arbetslivet – och om man väljer det senare alternativet så finns det en hel del saker som man ska hålla i minnet.

????????????????????????????????????????När man firat klart att man äntligen tagit studenten är det dags att bli allvarlig igen. Nu är det dags att skaffa sig en sysselsättning. Väljer man att börja söka arbete istället för att ge sig i kast med ytterligare studier på högskola eller vid universitet så finns det en hel del saker som man ska veta. Till exempel är det inte bara att sticka in näsan på första bästa arbetsplats som man känner att man skulle kunna tänka sig att arbeta hos – man måste förbereda både CV, personligt brev och referenser först.

Så söker du jobb

Börja med att skriva ihop ditt CV, vilket står för curriculum vitae vilket är latin och översätts till “levnadsbeskrivning”. I detta ska du alltså beskriva dina erfarenheter såsom vilka skolor du studerat vid och vilka yrken du tidigare haft. Dessutom ska du inte glömma att även lyfta fram dina kunskaper och personliga egenskaper som du vill att en potentiell arbetsgivare ska veta om dig, för ett CV är inte bara en meritförteckning över vad du åstadkommit – ett CV ska på ett strukturerat sätt visa dina färdigheter. När CV:t sedan är klart är det dags för ditt personliga brev och det är i detta som du förklarar varför du söker det jobb du nu sökt och berättar för den potentiella arbetsgivaren vem du är och varför just du ska få tjänsten. Kom ihåg att ett välskrivet personligt brev väger tyngre än ett välfyllt CV, det är nämligen det personliga brevet som många gånger avgör om man får komma på intervju eller ej. Och enligt Arbetsförmedlingen är det tre saker som är viktiga att tänka på när man disponerar sitt personliga brev:

  • Röd tråd – var tydlig i hur du utformar brevet och undvik långa stycken samt ha mellanrum så att brevet är enklare att läsa.
  • Håll dig till ämnet – håll dig till att skriva om saker som är av betydelse för tjänsten du söker och beskriv dina viktigaste egenskaper som korrelerar med tjänsten
  • Målet är intervjun – syftet med brevet är att du ska göra läsaren nyfiken och vilja veta mer om dig så att denne kallar till intervju och när du väl kallas dit kan du berätta mer ingående om dig själv så som din bakgrund, dina intressen och liknande.