Ta hand om din hy i vinter

Ansiktet svider, kinderna blossar och kylan tränger sig på. Nu känns det att det är vinter – och det sliter på hyn så därför är det också viktigt att vara noga med att vårda sin vinterhy på bästa möjliga vis.

blond-kvinna-vinter-portratt litenAtt vinterkylan sliter på både kropp och själ är ett som är säkert, men värst påtaglig blir kylan för hyn i ansiktet. Vad som händer är nämligen att vintern i kombination med kyla och fukt gör ansiktet torrt och irriterat vilket gör det extra viktigt att vårda sin hy på bästa sätt. Något som till exempel hudterapeuten Nina Nilsdotter säger till Dagens Nyheter är att under vintern så brukar man ju klä sig varmt över hela kroppen, samtidigt som hyn i ansiktet lämnas naket vilket gör att man måste använda ett extra skydd i form av bra produkter – och att dess då blir som en pälsmössa för ansiktet. Vilket hon har helt rätt i. Men en vanlig missuppfattning är då att man ska smörja in sig med olika återfuktande produkter och skippa sminket på morgonen innan man går ut, men det stämmer inte. Ansiktskrämer och återfuktande produkter ska appliceras på kvällen så de har tid att verka, för smörjer man in sig på morgonen ger fukten i krämerna nämligen motsatt effekt och gör hyn torrare och mer utsatt. Och att man ska gå osminkad stämmer inte heller, i alla fall om man använder rätt produkter. Vad som kan vara något att titta närmare på är till exempel Jane Iredale produkter vilka innehåller antioxidanter som är bra för hyn, vilket innebär att man både är snyggt sminkas samtidigt som ens hy för en extra boost. Och dessa produkter kan användas året om då de också innehåller skyddande spf mot solens strålar under sommaren, något som bland annat Expressen tipsar om.

Rätt produkt för rätt hudtyp

Något att lägga på minnet är att man ska använda rätt produkt för rätt typ av problem. Det skriver tidningen Elle som listat en rad olika hudproblem man kan råka ut för under vinterhalvåret och vad man ska göra för att motverka dessa problem på bästa sätt. Så har du ingen koll på vilka produkter som hjälper mot vad, är det en god idé att läsa in sig på detta – och kanske också hitta lösningen för just det hudproblem som du uppvisar symptom på!