Solglasögon – inte bara en stil

Många kanske tror att man har solglasögon för att det ”skyddar lite” eller för att det blir enklare att titta. Men så är det absolut inte. Bo Andersén, ögonläkare vid Capio Medocular anser att på en skala från ett till tio är svaret elva på hur viktigt det är med att ha solglasögon på sig när det är soligt ute. Det spelar faktiskt inte någon roll i huruvida de är dyra eller billiga och vilka märken som är bäst, eller inte. Huvudsaken är att de är CE-märkta och ska ha någon form av filterkategori.

De dyrare är oftast bättre rent optiskt men annars är det inte så mycket skillnad. Vill man dock få lite extra skydd så kan man köpa de solglasögon som har en mer sportig look. De sitter åt bättre runt ögonen och släpper därför inte in lika mycket ljus. Att köpa solglasögon utomlands och även inom EU ska man vara lite försiktig med då det saknas ett system för CE-märkning utanför EU. Samtidigt ska du också akta dig för blå glas. Ser man blått i glasögonen ska man vara lite försiktig där också. Det betyder ofta att brillorna släpper in blått ljus och det kan skada ögat i det långa loppet. Det finns en hel del sjukdomar som man kan drabbas av och alla dessa problem påskyndar dessa sjukdomar. Framförallt då gråstarr och den så kallade ”gula fläcken-sjuka”.

Paul Walker

Intresset var svagt för de solglasögon som auktionerades ut som hade tillhört Paul Walker. Skådespelaren som dog i en våldsam krasch för drygt ett halvår sedan. Dessa brillor ska stjärnan ha burit när han dog och de påstås ha blivit hittade av en man på platsen. Han auktionerar nu ut glasögonen men en källa säger att det kanske beror på att det är så nära inpå och att det kanske ter sig en smula okänsligt.

Solglasögon

För den som bara letar efter ett par balla solglasögon för sommarsäsongen, men ändå förväntar sig viss kvalitet, så kan man gå in och kolla på saltopeppar.se. Saltopeppar erbjuder solglasögon för runt hundralappen och  de har även andra accessoarer för den som vill vara fin och lite ny i sommar. Sidan erbjuder fri frakt för över 500 Kr och det fylls alltid på i lagret. Saltoppepar.se har även erbjudandet ta tre betala för två. Mycket bra när du ska på utflykt med kompisar eller med familjen!

Kan leda till blindhet

Att inte ha solglasögon på sig när det är väldigt soligt, kan i värsta fall göra dig blind. Att använda sig av solskyddsfaktor för huden när det är extremt soligt för att skydda huden är bra, men det är minst lika viktigt då att skydda dina ögon. Dina ögon är minst lika känsliga, om inte mer, för solen och så kallad solblindhet kan uppkomma när du befinner dig vid glänsande snö eller extrem sol, för länge. Näthinnan i ögonen kan komma att brännskadas så hårt att de aldrig läker igen.

Sol