Sminktillverkningens baksidor

De flesta har nog en eller flera sminkprodukter som de använder varje dag. Men det många inte tänker på är att det här sminket kan ha tagits fram på ett sätt som inte är så bra. Många ingredienser i sminket tas nämligen fram genom barnarbete och djurtester.

623873-cosmetics-of-eyes

Metro rapporterar nu att det skimrande glitter som finns i många sminkprodukter kan komma från illegala gruvor där barn arbetar. Det glitter som är väldigt vanligt i de svenska och utländska sminkföretagens produkter går under namnet mica och den mesta produktionen av mineralet sker i Indien där barn från fyra års ålder arbetar i gruvorna. När det kom fram att en stor del av micaproduktionen är illegal och sker genom barnarbete, har flera svenska sminkföretag övervägt att byta ut naturlig mica mot en syntetisk variant. Den här varianten är renare men den är också lite dyrare.

Djurtestat smink

De flesta stora sminkföretag lägger stor vikt i att deras produkter ska vara framtagna på ett juste sätt, men många har dålig koll så långt ner i produktionskedjan. Därför gäller det att man själv som konsument är lite uppmärksam och har koll på att man själv köper smink från företag som tar fram det på ett bra sätt. Samma sak gäller när det kommer till djurtester och smink. Det finns ett antal företag som marknadsför sig med att de har smink som inte är djurtestat. Ett exempel är det här företaget, som bland annat säljer foundation, ögonskuggor, läppstift och produkter för contouring. Detta företag har heller inga animaliska produkter i sitt smink.

Förbjudet sedan 2004

Det är dock inte alla sminkföretag som har veganprodukter, så om man vill vara säker på att inga djur varit inblandade vid framställningen av sminket, gäller det även här att vara uppmärksam som konsument. Visserligen är det förbjudet sedan 2004 att sälja djurtestat smink i EU (Källa) men många av ingredienserna som finns i sminket är fortfarande testade på djur.