Skydda din hy mot solen

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om hur du får fräsch hy med rätt hudvård. I inlägget skriver vi bland annat:

Bland annat är det bra att äta antioxidanter, som ofta hittas i färgglad mat från växtriket – som morötter, tomat, blåbär, olivolja och rucola med flera. Annat bra är att använda avokado som ansiktsmask då och då, varvat med honung eller olivolja. Samt att sluta äta socker, vitt mjöl och potatis.

Men en sak som också är bra att ha i åtanke – speciellt nu när det kommande helg kommer att vara upp mot 25 plus grader i vissa delar av Sverige – är att skydda din hy mot solen.

Vi har i Sverige länge trånat efter solsken och med solresor till medelhavet, solarium och brun utan sol kämpat för att få lite färg på kinderna. Till5135200-happy-sun viss del är detta helt ofarligt men när du solar för mycket och för länge kan det vara mycket skadligt för din hud. Främst handlar det största hotet såklart om hudcancer, någonting du kan drabbas av om du bränner dig för mycket i solen. Själva sjukdomen kommer inte direkt när du har bränt dig, det kan dröja långt (flera år) innan de första symptomen visar sig – men det finns inget sätt att skydda sig utöver att ha ordentligt med solkräm och tidvis sitta i skuggen. En annan sak som solning innebär är att din hy snabbare blir rynkig. Det blir den för att UV-strålningen som kommer från solen bryter ner kollagenet, det i huden som gör att huden håller sig fast, som finns i underhuden – och det leder i sin tur till ganska grova rynkor.

Vill du verkligen sola ändå? Det kan du göra, men ha solskyddsfaktor och speciellt nu under våren när du varit utan sol väldigt länge. Börja med 30 och arbeta dig sedan nedåt men försök att aldrig sola helt utan solkräm. Det är även bra att ha keps eller solhatt för att inte bränna näsan, någonting många gör väldigt lätt. Fler bra tips om hur du solar säker hittar du här.