Plastik allt vanligare

Plastikoperationer i kosmetiskt syfte blir allt vanligare visar statistiken, men vad man inte vanligtvis tar upp i sammanhanget är att vissa operationer som är klassade som skönhetsingrepp egentligen är utförda i syfte att förbättra någons livssituation – såsom ögonplastik.

ögon öga för modeI Svenska Dagbladet står att läsa hur fler lägger sig under kniven för att göra någon form av skönhetsingrepp, men vad man i artikeln inte tar upp är de personer som genomgår operationerna i syfte att bättra sin livskvalitet. Ett exempel på detta är exempelvis Sara Åhlén som genomgick ögonplastik eftersom hennes utseende ständigt satte käppar i hjulet i hennes vardag – såsom när hon nekades på krogen för att hon var ”för full” på grund av hur hon ser ut.

”- Han kastade en blick på mig och sedan vände han sig bort. Jag sa att jag inte hade druckit en droppe, men han tittade inte ens på mig när jag försökte förklara varför jag ser ut som jag gör, berättar Sara Åhlén.” läs mer här.

Sedan den incidenten har Sara opererat sig hos en klinik som var specialiserade på ögonlocksoperationer och hon är långt ifrån ensam att genomgå denna typ av operationer. I Aftonbladet skriver man bland annat att det faktiskt inte bara är stjärnorna i Hollywood som opererar sig, utan vanlig människor som helt enkelt tröttnat på att bli ifrågasatta eller dömda bara för att de ser ut på ett visst sätt. Och tur är det att det finns den här typen av kliniker som utför den här formen av operationer, vilket heller inte är väldens enklaste ingrepp. Själva operationen i sig tar cirka tre timmar, och är ur kirurgisk synvinkel inte den mest komplicerade operationen inom skönhetsgenren men man ska veta att läketiden varierar och man tar bort stygnen först efter 3 till 5 dagar och då avlägsnas även den stödjande tejpen som kirurgen satt. Men precis som men vilken operation som helst kan det ta veckor innan spåren, såsom svullnad och värk, förvinner helt och hållet – det är trots allt en operation.