Laser kan behandla det mesta

Laser, laser, laser! Man kan bli galen i laser. Många ser framför sig en avgörande scen i Star Wars och framtidsrobotar när man säger att lasern kommer rädda oss alla. Men då har den ingen koll på läget. Lasern är nämligen närvarande i många typer av behandlingar idag. Det är nog inte ovanligt att ångra de den där tatueringen från den där Greklandsresan för tio år sedan… Eller så tycker du det börjar dyka upp onödigt mycket pigmentfläckar som du inte trivs med. Laser kan även behandla inkontinens.

Laserbehandling toppar nu listorna för det mesta inom skönhetsvärlden. Lasern tar ju enkelt bort hår (du kan läsa mer om det här) men den tar även bort missfärgade pigment och tatueringar. Faktum är att användningsområdena är fler än vad många vet om. Det är en effektiv, relativt smärtfri metod som kan användas för bland annat:

  • Hårborttagning, tar bort hår på olika ställen
  • Tatueringsborttagning, tar bort/bleker tatueringar, beroende på hur många behandlingar du genomgår
  • Inkontinentsbehandling, behandlar problem med inkontinens
  • Kärlbehandling, behandlar spruckna kärl

Och mycket, mycket mer. Faktum är att lasertekniken ständigt utvecklas och nya spännande och säkrare metoder presenteras ständigt. Det bästa är att välja en klinik som har koll på marknaden. Fler och fler kan tänka sig skönhetsoperera sig men då handlar det oftast om botox och andra ingrepp.

Men hur funkar laserbehandlingen? Det är olika beroende på vilken behandling du ska göra. När det gäller exempelvis kärlbehandling finns det fyra olika sorters laserbehandlingar som anpassas efter ens behov. Färgämneslaser sänder ut ljus med en våg- och energimängd som tas upp av blodkärlen. Det gör att kärlen skapar en värmeutveckling medan huden runt omkring inte skadas.

IPL eller laser?

Några kliniker använder sig av blixtlampa istället (kallas IPL). Detta kan dock ge biverkningar så det bästa behandlingssättet är lasertekniken. Var beredd på att nästan alla laserbehandlingar kräver några återbesök för bästa resultat. Tänk på att sådana behandlingar kan skada dina ögon och din hud om det görs fel, så välj en pålitlig klinik. Och när det gäller behandlingstyp är såklart det bästa tipset att rådfråga laserterapeuten. Gå till en klinik som utför olika varianter av behandlingar, de vet vilket tillvägagångssätt som passar ditt behov och din skavank!