Bloggare, bloggbråk och inkomster

Jag brukar inte läsa Resumé, men ibland går jag in på deras hemsida. Oftast börjar det med att någon lägger upp en länk på facebook, och så följer jag den länken till en artikel, klickar vidare till andra artiklar som handlar om samma sak, eller om liknande saker. Och rätt vad det är har en, en och en halv timme gått.

Det behöver inte ens vara en speciellt intressant artikel som leder in mig på sajten. Nu senaste undrade jag mest varför man över huvud taget skrev om det hela. Det var nämligen den här artikeln som allt började med. För er som inte orkar klicka på länken kan jag berätta att det handlar om att Blondinbella och Katrin Zytomierska har bråkat om huruvida det är lämpligt att lägga upp bilder på sina barn på nätet. I rubriken kallas det ett ”hätskt bloggbråk”, men det verkar röra sig om ett inlägg vardera. Inte mycket till bloggbråk, och inte så hätskt, även om Zytomierska skrev att Blondinbella ”ser ut som en gris”. Den meningen raderade hon senare.

Men så hittade jag fler artiklar om framgångsrika bloggare, och de var riktigt intressanta. Visst ni till exempel att Kenza tjänade 2,2 miljoner kronor år 2012, enbart på sitt bloggande. Det är nästan fyra gånger mer än vad Blondinbella tjänade under samma period. På sitt bloggande alltså. De mest framgångsrika modebloggarna, som är de bloggare som tjänar mest pengar över huvud taget, gör ju en hel del annat också.

Skatteverket

Redovisning för bloggare

Men i de fallen, när modebloggare startar tidningar, lanserar magasin, föreläser och liknande, är det lätt att redovisa inkomsten. Men många bloggare får även inkomster från sitt bloggande, och det rör sig inte bara om pengar. Det kan t.ex. handla om att en bloggare får kläder eller skönhetsprodukter för att skriva om dem på bloggen. Det här ska redovisas som inkomster, något som jag lärde mig genom en annan artikel på Resumé.

På sin sajt informerar Skatteverket om hur man ska redovisa.

Om exempelvis ett klädföretag regelbundet skickar kläder till dig i rätt storlek och förväntar sig att du ska skriva om dem i bloggen skulle det kunna innebära att det ses som en ersättning du fått för utfört arbete. Du utför ett arbete åt företaget när du skriver och gör reklam för dem i bloggen och som ersättning för ditt arbete får du kläder eller andra produkter från företaget.

Intäkten är i det här fallet produktens marknadsvärde, dvs. det pris du skulle fått betala om du köpt den i en butik. Om intäkten ska redovisas som näringsverksamhet eller tjänsteinkomst beror på hur bloggverksamheten drivs.

Driver du bloggen självständigt under en längre tid och har ett vinstsyfte så innebär det att du driver näringsverksamhet. Ersättningen ska då redovisas i näringsverksamheten. Om bloggen inte drivs som näringsverksamhet ska du redovisa intäkterna som hobby.