Att åldras med värdighet

Många vill se unga ut länge. Kanske för att vårt samhälle är uppbyggt kring ungdom och för att att det dessutom ligger något biologiskt viktigt i att ge ett intryck av att vara pigg, stark och vid god vigör. Men på vilka sätt kan man upprätthålla detta?

pexels-photo-28016Alla blir äldre. Det bara är så. Det är inbyggt i livet på samma sätt som att födas och dö. Det tillhör helheten. Men trots detta är det ibland väldigt jobbigt att åldras – både psykiskt och fysiskt. Hur håller man sig fräsch och pigg längre?

I Expressen säger vår egen drottning att hon kanske inte är så duktig på att sporta men hur viktigt det är att röra på sig för att hålla sig frisk och kry längre – både så att man orkar mer men också så att man inte drabbas av eventuella sjukdomar som demens och fetma. Grunden till ett aktivt liv läggs dessutom redan som barn, vilket kan vara bra att tänka på om det är så att man själv har barn och vill ge dessa en bra och aktiv start i livet.

Vanligt med skönhetsingrepp

Men påsar under ögonen, det kan inte ens en daglig joggingrunda eller en och annan innebandymatch fixa, dessa är ju också en viktig faktor i hur gammal eller trött man ser ut. Dessa påsar bara kommer, för vissa blir de tyngre att bära än för andra. Som tur är finns det i dag alternativ att använda sig av om det är så att man lider av hängande ögonlock eller påsiga underlock, via Laser & Estetiks ögonplastik kan man exempelvis läsa mer. I Metro kan en samtidigt läsa att hela 33 procent av alla svenskar faktiskt kan tänka sig att göra någon typ av skönhetsingrepp. De vanligaste typerna av ingrepp är:

  • Tandblekning
  • Hårborttagning med laser
  • Bukplastik
  • Bröstlyft
  • Laserbehandling av ytliga blodkärl
  • Plastikoperationer angående ögonlock

Men för att klara av att bli äldre krävs inte främst en operation, det handlar om att få känna sig betydelsefull, att bli sedd och få ha sin värdighet kvar – i alla fall om man frågar de äldre själva, som de gjort i denna artikel i Göteborgs-Posten.